Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Vaaliehdokas vammaisen ihmisen asialla

Lisätty 11.03.2017

Vaaliehdokkaat vammaisen ihmisen asialla - Facebooksivulle kirjoittamani teksti

Takanani on lähes 40 vuotta opettajan- ja rehtorintyötä kehitysvammaisten ja autisminkirjon lasten ja nuorten opetuksen puolesta ja heidän perheittensä hyväksi.

Kun nuorena erityisopettajana aloitin työni Savossa, ei näitä ainutkertaisia lapsia ja nuoria hyväksytty edes oppivelvollisiksi. Opetusta ja kasvatusta järjestettiin Päivähuoltoloiden yhteydessä tai silloisissa Keskuslaitoksissa. Vasta 1985 astui oppivelvollisuus voimaan lievemmin ja keskiasteisesti kehitysvammaisille. Vaikeasti kehitysvammaiset saivat odottaa vielä 1990-luvun puoliväliin tätä oikeutta. 

Kun tänä päivänä inkluusio- integraatio- ja sekregaatiokeskustelua taas käydään, toivoisin, että ymmärrettäisiin se tosiasia, että se, mikä sopii yhdelle, ei olekaan välttämättä toisen paras. Yksilöitä olemme kaikki.

Reilut vuosi sitten päätin 24 vuotta rehtorinurani Turussa.

Viimeiset kuusi vuotta olivat täyttymys erään nuoren erityisopettajan unelmalle "Kaikkien lasten koulusta." Koulussani oli isoja luokkia (yleisopetus), pienluokkia (erityisopetus) ja kimppaluokkia (yleisopetus ja erityisopetus) ja yhteistä menomeininkiä. Tavoitteenamme oli, että jokainen saa opiskella oppimistyylinsä, vointinsa tai taito- ja toimintatasonsa mukaan. "Yksilöllisesti Yhdessä" oli toiminta-ajatuksemme. 

Ny olen murheellisena seurannut hyvien toimivien rakenteiden murenemista kaikkialla Suomessa. Siksi lähdin mukaan kuntavaaleihin. Terveet koulurakennukset ja opettajien ja ohjaajien työhyvinvointi edesauttavat lasten ja nuorten hyvinvointia koulutiellä. Heikompien puolta on pidettävä, eikä ketään saa jättää yksin!

Ei yksin vaan yhdessä syntyy meille kaikille Hyvä Turku